Blog

https://allbolly.wordpress.com/

Despre saree:
Femeile din India isi infasoara trupul, centimetru cu centimetru, intr-un vesmant, tesatura din bumbac sau matase. Saree, sari, sadi sau shari este de fapt o bucata de panza de 4.5 pana la 8 metri lungime pe 0.60 pana la 1.20 metrii latime. Se infasoara imprejurul taliei, formand o fusta lunga pana la pamant, dar in asa fel incat o buna parte sa ramana libera pentru a acoperi partea de sus a corpului sau cel putin un umar. Exista cel putin 80 de modalitati cunoscute de a infasura un saree. Antropologul si cercetatorul de saree francez Chantal Boulanger a impartit saree-urile in urmatoarele categorii:
1. Nivi – stil purtat in Andhra Pradesh; pe langa modernul stil nivi, se gaseste kaccha nivi, unde pliurile sunt petrecute printre picioare si ascunse la talie in partea din spate. 
2. Stilul Bengali si Odia este purtat fara pliuri
3. Gujarati/Rajasthani/Pakistani – dupa ce pliurile sunt ascunse la fel ca la stilul nivi, partea lasata este luata din spate, drapata pe umarul drept si trasa pentru a fi prinsa la spate
4. Nepali - se poarta ca stilul traditional nivi, cu bluze nepali cunoscute cu denumirea de cholo.
5. Maharashtrian/Konkani/Kashta; acest stil este similar cu stilul barbatesc Maharashtrian dhoti, 
6. Madisar – acest stil este tipic femeilor Brahmin din Tamil Nadu. Pentru stilul traditional se folosesc saree-urile de 8 metrii lungime
7. Kodagu – folosit in districtul Kodagu din Karnataka. La acest stil pliurile sunt create la spate. Partea lasata este drapata din spate in fata pe umarul drept si este prinsa de restul saree-ului.
8. Gobbe Seere – acest stil este purtat de femeile din Malnad sau Sahyadri si centrul Karnatakei. Se infasoara de 3-4 ori in jurul taliei si se termina intr-un nod dupa ce este trecut peste umeri.
9. Assamese – acest stil este format din 3 piese cunoscute sub numele de Mekhela chador. Portiunea de la talie in jos poarta numele de Mekhela , voalul este cunoscut sub numele de Chadar si este purtat cu choli cu maneca lunga.
10. Manipuri - si acest stil este format din 3 piese cunoscut sub numele de Innaphi viel, partea de sub talie Phanek si choli cu maneca lunga.
11. Khasi - acest stil este cunoscut sub numele de Jainsem care este format din cateva bucati de material care dau corpului o forma cilindrica.
12. Stilul Malayali saree din 2 piese sau Mundum Neryathum, purtat in Kerala. 
13. Stilurile Tribal – cunoscute prin nodurile la nivelul pieptului acoperind sanii .
14. Stilul Kunbi sau denthli: acest stil este cunoscut prin nodul de sub umar si o bucata de panza trecuta peste umarul stang si fixata la spate

  
  
  

Newsletter

 
Vrei sa afli prin email despre reduceri si promotii? Aboneaza-te acum la newsletter si fii la curent cu tot ce e nou!

  

  

Categorii

  

  

Marturiile clientilor

 

Buna ziua, am primit coletul astazi; cu exceptia bratarilor care din pacate sunt mici pentru mine totul este la superlativ; au fost impachetate cu...

Naty Mihaela

Vezi mai multe marturii